Sep 10, 2012

Polyamory

This is going to be a different blog post, it will also mostly be in Swedish, because I needed to have a bit of a rant and I thought this would be a good place to put my rant.
Yesterday a friend of mine linked to this on Facebook (it's in Swedish) and I almost shat my pants. The text made me so angry that I had to leave it for the night to cool off so I would be able to form at least semi-intelligible sentences in my response to it. So, if you understand Swedish and want to read my rant (I THINK you can tell that I got somewhat upset about it) you should first read Marika Formgren's text (click the link, come on, click it!)

And now for something completely different (well, for some Swedish at least):


Jag är fullt medveten om att jag i denna text begår ”fel” för gott argumenterande, men eftersom detta är mina personliga åsikter och reaktioner på en text och person som jag anser vara totalt jävla blåst, och eftersom detta är på min blogg och inte i exempelvis en tidning så skiter jag fullständigt i att jag använder mig av fula knep som t.ex. personangrepp. Marika Formgrens krönika om polyamori stör ärligt talat skiten ur mig, och det var länge sedan som jag blev så arg av att läsa en text.

Vad jag framförallt vill säga till Marika är detta:
Bara för att något är en samhällsnorm betyder det inte att det är rätt eller att alla måste leva sina liv på det sättet.

Jag tänker dock citera några av hennes mer lysande kompositioner och sedan kommentera dessa. Enjoy.

Medan hbt-rörelsen slagits mot förtryck av personer som inte väljer vem de älskar, kan polyaktivisternas normkritik ses som en kamp för att få välja att såra andra, och bli accepterad för detta.”
KAN SES som det... Jovisst, och barnaga KAN SES som ett utmärkt uppfostringsredskap, men det betyder ju inte att det fungerar på det viset.

den märkliga alliansen mellan socialistiska och extremindividualistiska ideal.”
Nu förstår jag inte riktigt...på vilket sätt är polyamori extremindividualistiskt? Det handlar ju förihelvete om att man älskar flera personer och vill spendera sitt liv med dem istället för att låta sig hindras av den monogama tvåsamheten och därigenom såra andra och sig själv genom att neka andra och sig själv kärlek.

Socialismen märks i kritiken av äganderätten; man kan inte äga en annan människa så därför måste alla få ligga med vem de vill oavsett relationsstatus. Extremindividualismen visar sig i hänsynslösheten; människor såras när den de älskar ligger med andra, men det tar den fria kärlekens apostlar ingen hänsyn till.“
Ok, “därför måste alla få ligga med vem de vill”? Känns lite våldtäktsvarning på det påståendet tycker jag, och det är ju inte det det handlar om. Det handlar om KÄRLEK i första hand, inte om SEX. Att man sedan kan visa sin kärlek genom sex anser inte jag riktigt har med saken att göra, och det är det som denna Marika inte förstår.

Polyamori handlar inte om att vara hänsynslös mot sin (enda) partner och knulla runt. Människor som är i ett monogamt parförhållande kan absolut riskera att såras “när den de älskar ligger med andra”, men den risken förekommer liksom inte i ett polyamoröst förhållande, då man som vuxen människa är fullt medveten om vad man själv vill ha ut av sitt/sina förhållande/n, och därför vet vad man ger sig in på.

Att Marika sedan använder sig av filmen Tillsammans som exempel på ett dåligt polyamoröst förhållande gör mig förbannad, då hon missuppfattar själva poängen med Görans och Lenas situation (Tillsammans är för övrigt en av mina absoluta favoritfilmer så Marika crossed the fucking line för mig när hon blandade in den här). Själva grejen är den att Göran älskar Lena, men hon älskar egentligen inte honom (om hon själv vet om det är en annan fråga), och i ett försök att behålla henne som partner säger han att det är ok om hon vill ha sex med andra. Dock ljuger Göran för sig själv, för det visar sig att han inte alls tycker det är ok (något som är HÖGST individuellt!!!). Dock är det inte sexet i första hand som får Göran att må fysiskt och psykiskt illa, utan den totala bristen på respekt och kärlek från Lena. Han slänger till slut ut henne med orden “Du river sönder min själ!”, för att deras förhållande inte fungerar för honom. So fuck you Marika, deras förhållande är inte ett bra exempel på ett förstående, fungerande och kärleksfullt polyamoröst förhållande som har ingåtts med kärlek och respekt för varandra. Du vill bara skitmåla den sortens förhållande genom att jämföra med Lena som är en jävla fitta och som behandlar dumsnälle Göran som skit. Alla som har en fungerande hjärna och nog med vett och öppenhet förstår att det inte går att jämföra deras förhållande med polyamori. Jämförelsen säger mer om dig än om polyamori...

När Marika kommer in på svartsjuka och muslimskt månggifte skiter jag nästan på mig. Att polyaktivister förnekar svartsjuka är inte “ett krystat försök att rättfärdiga sexuell egoism” (för polyamori handlar som sagt inte om sex), utan det är så att dessa individer uppenbarligen inte känner svartsjuka (förmodligen för att det inte är en särskilt användbar, produktiv eller på några sätt positiv känsla). Bara för att Marika förmodligen är en osäker, svartsjuk person betyder inte det att ALLA människor är det. Väx upp förihelvete Marika, du är så sjukt omogen.

Men svartsjukan och de sårade känslorna som får oss att se muslimskt månggifte som kvinnoförtryck drabbar sannolikt också de polyamorösa.”
Inte visste jag att det är svartsjuka och sårade känslor som får oss i västvärlden att se muslimskt månggifte som kvinnoförtryck, jag trodde det var något helknasigt som att kvinnorna inte själva har rätt att gifta sig med fler män, och att deras rättigheter överlag är mycket färre än männens. Vad dum jag känner mig nu, jag hade tydligen HELT fel. Tack för det klargörandet Mari- eller nej just det, DU ÄR JU HELT JÄVLA DUM I HUVUDET. Och nej, som jag skrev förut känner de polyamorösa SANNOLIKT INTE sådan svartsjuka och sårade känslor, för de låter inte en korkad jävla samhällsnorm om monogam (helst också heterosexuell) tvåsamhet styra deras (kärleks)liv.

Därför bör inte polyaktivisternas normkritik hörsammas.” Normkritik bör ALLTID hörsammas, jävla pucko. Bara för att du, Marika, inte håller med betyder det inte att det inte finns fler som är kritiska mot hur “samhället” bestämmer vad som är rätt eller fel sätt att leva sitt liv på. Om inte normkritik hörsammades skulle du t.ex. inte få rösta idag, Marika, har du tänkt på det?

Som blivande lärare, och befintlig samhällsmedborgare, tycker jag inte “att ålägga skolan att undervisa eleverna om ”alternativ till monogami” är en vansinnig idé”, utan snarare en nödvändig sådan.

Ung kärlek är tillräckligt sårbar utan att skolan uppmuntrar till polyamori. Vissa normer finns för att de skyddar människors själsliga hälsa. Monogami är en sådan norm.”
ALL kärlek är sårbar och man kan inte skriva ett recept för “Världens bästa kärlek” FÖR VI ÄR ALLA MÄNNISKOR OCH INGA JÄVLA INGREDIENSER I EN PERFEKT MONOGAM KÄRLEKSKAKA, men ett sådant fascistiskt tänkande som du har kväver individualitet och den fria kärleken. Monogami är uppenbarligen en norm som skyddar DIN själsliga hälsa, men var så snäll och jämför inte alla oss andra med dig, för ärligt talat Marika, du får mig att vilja spy.

3 comments:

  1. Underbart! *suckar nöjt för mig själv* Helt jävla underbart skrivet. (Trots personangrepp och lite brist på argumentationsteknik, som du själv påpekade) Din blogg = du uttrycker dig precis så som du vill. Huvudet på spiken på alla punkter. "För vi är alla människor och inga jävla ingredienser i en perfekt monogam kärlekskaka". Älskar den meningen. Den tar jag med mig. Trots att jag själv föredrar monogami så har jag förståelse för att alla andra kanske inte gör det, vi är ju inte direkt stöpta i samma form allihop (tänk vad tråkigt det hade varit). Nej, trångsynthet borde utrotas helt, det gör man bäst genom att öppna upp sig själv för andras åsikter och genom att åtminstonde våga FÖRSÖKA tänka utanför sina egna ramar. Är man själv öppen för dialog så är det lättare att få andra att våga föra en dialog.

    ReplyDelete
  2. Tack Malin, dina kommentarer värmer! Kul att jag kan bidra med något till någon :) Jag håller fullständigt med dig om att trångsynthet borde utrotas och jag tycker att det minsta man kan begära av folk är att de iaf försöker tänka utanför sina egna ramar. Att inte göra det är bara ett tecken på lathet och respektlöshet gentemot sina medmänniskor. Jag är själv monogam (såvitt jag vet iaf), men det betyder ju inte att alla ska vara det bara för att jag råkar vara det. Länge leve mångfalden!

    ReplyDelete
  3. Omfg! Personer som inte väljer vem de älskar... just because the rest of us can choose...not. Thx linn, I really hope she reads it.

    ReplyDelete