Nov 3, 2009

BröllopsfotografenJag älskar Ulf Malmros. Först Smala Sussie, sen Tjenare Kungen. Och nu Bröllopsfotografen.
Han gör så bra filmer! Hur lyckas människan få till det precis som jag vill ha det?!
SF sammanfattar handlingen med tre utmärkta meningar:
"Robin är bröllopsfotografen från hålan i Värmland som får uppdraget att plåta ett överklassbröllop i Djursholm. Han förälskar sig i brudens syster och försöker göra om sig för att passa in i den fina världen. Det går väl så där."
Vad som inte nämns i den sammanfattningen är ju hurdan Robins familj i Värmland är (helt underbar är svaret!), hurdana överklassmänniskorna i Stockholm är (vidriga, osympatiska svin!), vem Jonny Björk är och vilken roll han spelar i Robins liv, samt de något överraskande moraliska frågorna som tas upp i filmen. Jag var inte beredd på att filmen skulle ha en sensmoral, men jorå! Det är underbart att se hur Robin utvecklas från att vara en person som spelar ut de han möter mot varandra för att själv lyckas med karriären och bli en "riktig man", till att förstå vad och vilka som är viktiga här i livet och bli en individ med karaktär. Lite som han var från början, innan han kom till Stockholm och "blev fördärvad". Även om det var han själv som fördärvade sig och ljög och lurade och dissade folk till höger och vänster.
Detta är definitivt en film till de som gillar unika karaktärer, Ulf Malmros överlag och härliga Värmlänningar, och de som inte gillar filmer där man inte får se tuttar kan jag lugna med att säga; jorå, man får se tuttar. Och ett spontant aggressionsutbrott på en begravning.
I like!
P.S. Tack Lina och Pär för en mysig stund i biomörkret, och tack Lina för att du lockade halva mitt hår sen, och svullade thai/kinamat med oss!
Puss på er! D.S.3 comments:

  1. Jag instämmer till fullo! Fast jag byter ut Lina mot Linn där på slutet då.
    Vilken svenskalärare du kommer bli för övrigt, så som du skriver...

    ReplyDelete